>

Épületek

A 2150 m²-es telek alsó harmada sík, majd egy rövid, meredek szakasz után egy nagyobb területen enyhén emelkedik. Úgy döntöttünk, hogy a magasabb fajlagos ráfordítás ellenére, két épületben helyezzük el az öt lakást, a terepviszonyokhoz igazodva, mert így négy lakáshoz több száz négyzetméteres, egymástól jól elkülöníthető, kizárólagos használatú kertrészt tudtunk csatolni. A legfelső lakás (A3) nappalijából egy nagy méretű, visszahúzott terasz nyílik, a déli benapozású oldalon. Minden épületszint egy-egy lakáshoz tartozik. Nincsenek falszomszédok. Az alsó, sík területen elhelyezett, „B” épületben, a földszinti lakás felett egy belső két szintes, négy hálószobás, tágas (némi átalakítással akár két generációs), családi otthon kerül kialakításra, nagy méretű teraszokkal a szemközti erdős hegyoldal és a 400 m2-es privát kert irányába is. Az „A” épület legalsó szintjét a domboldalba süllyesztett teremgarázs képezi, ahol a lakásokhoz tartozó tárolók is helyet kapnak. A gépkocsi beállókhoz az adott lakás mérőórájához rendelt autó töltők kerülnek kiépítésre. A természetes benapozású lépcsőházban tágas, 8 személyes lift könnyíti meg a felsőbb szintekre jutást.

Annak tudatában, hogy a globális karbon kibocsátás jelentős hányadáért az építőipar és az épített infrastruktúra üzemeltetése a felelős, hogyha megjelenik egy megújuló forrásból származó, környezetbarát, könnyen újrahasznosítható szerkezeti építőanyag, amely láthatóan robbanásszerű népszerűségnek örvend, akkor kötelességünknek érezzük megvizsgálni a felhasználás lehetőségét, felmérni az előnyeit és az esetleg szükséges kompromisszumokat a hagyományos építési módokhoz képest.

A CLT (Cross Laminated Timber, azaz „keresztben rétegelt faanyag”) osztrák fejlesztés. A ’90-es években jelent meg, majd terjedt el világszerte. Fejlődése és térnyerése az építészetben azóta is töretlen. Napjainkban egyre több lakó-, és középület, sport-, és ipari létesítmény mellett száz méteres magasságot közelítő felhőkarcolók is épülnek már CLT-ből, kihasználva rendkívül kedvező tulajdonságait. Ilyen például a 24 emeletes HoHo Torony, Bécsben, vagy a British Columbia Egyetem új épülete, Vancouver-ben.

Japánban, a Fukushima-i földrengés utáni helyreállításban jelentős szerepet kapott a CLT, a gyors és precíz építés lehetőségén túl a szeizmikus erőknek való rendkívüli ellenállásának köszönhetően. A szálirány keresztezéséből adódóan a panelek minden irányban nagy fokú szerkezeti szilárdsággal rendelkeznek, megőrizve a fa természetes rugalmasságát a vasbetonhoz, vagy más hagyományos falazó elemekhez képest. Japánban mára törvény írja elő, hogy minden három szintet meg nem haladó középületnek fa tartószerkezettel kell épülnie.

A faanyag hallatán az első felmerülő szempontok a tűzvédelem, a gombák és egyéb károkozók megjelenése, a várható élettartam, értékállóság, majd ezt követik a személyes komfort szempontjai, az akusztikai és hőtani adottságok, a légminőség, a természetes anyag megjelenése a belső élettérben.

A technológia alapos megismerése után egyértelmű, hogy a környezetvédelmi-, és fenntarthatósági szempontoktól elvonatkoztatva is alkalmaznánk azt legújabb épületünknél, mert rengeteg előnye mellett semmilyen hátrányát nem látjuk. 

Első hallásra talán meglepő módon a fa anyagú tartóelem minősített tűzállósága önmagában hasonló, vagy jobb, mint a vasbeton és tégla falazatoké. Mérettől függően, akár 120 perc is lehet. A légtömör panelek felületén a tűz lassan terjed, hatására elszenesedett külső réteg jön létre, amely az oxigén elzárásával meggátolja a panel további átégését a másik oldal irányába. Ez a folyamat számítható, így az épület statikai kalkulációjánál figyelembe van véve. Ezen felül nagy mértékű biztonságot ad a látszóra hagyott falakon, a kifejezetten CLT panelekhez kifejlesztett lángtaszító lazúr bevonat alkalmazása, mely teljesen láthatatlan és színes kivitelben is elérhető. A gipszkartonnal takart belső felületek, az A1-es („éghetetlen”) tűzvédelmi besorolású kőzetgyapot homlokzati szigetelés - illetve az épület előtt található tűzcsap - további komoly védelmet jelentenek a tűzveszéllyel szemben. Fontos megemlíteni, hogy egy vasbeton szerkezet bizonyos hőfok elérése után olvadni, deformálódni kezd, ami után az egybefüggő szerkezetet már nem lehet helyreállítani. A CLT falpanelek megfelelő kitámasztás mellett cserélhetőek.

A másik jelentős veszélyforrás egy épület esetében a víz esetleges bejutása a szerkezetbe, függetlenül a falazat típusától. A nem megfelelő vízszigetelés komoly problémát okoz egy fa és egy vasbeton-, vagy tégla épületben is. A világon rengeteg példa mutatja (Pl.: alpesi síházak), hogy egy fából, jól megépített épület többszáz éves szolgálat után is kiváló állapotban van, mindennemű bevonat és kereszt irányú ragasztás nélkül is. Megállapíthatjuk, hogy egy épület műszaki megfelelősége és élettartama sokkal inkább múlik a szakszerű kivitelezésen, mint a tartószerkezet anyagán. Viszont ez esetben is elmondható, hogy egy esetleges probléma sokkal könnyebben beazonosítható és hatékonyabban javítható egy CLT házon, mint például egy bejutó víz fagyása által repedezetté, porózussá váló légcellás tégla, vagy beton elem esetében. Szintén elmondhatjuk, hogy ugyanúgy, mint fa bútoraink, nyílás-záróink esetében, zárt, száraz környezetben a fa természetes károkozóinak megjelenése kizárható.

A faanyag a közeli, európai erdőkből származik. Szigorú előírások biztosítják a kivágott fák megfelelő ütemű pótlását. A rétegeket környezetbarát ragasztó felhasználásával, nyomás alatt rögzítik egymáshoz. Az üzemi előkészítés, a tervek alapján, digitális vezérléssel (CNC) történik, ezáltal az elemek minden részletükben tökéletesen méretpontosan, a beépítés sorrendjébe rendezve érkeznek a helyszínre. A hagyományos falazó anyagokkal ellentétben a CLT panelek gyártásához és építéséhez nem használunk fel vizet és számottevő hulladék sem keletkezik. A feldolgozott fának minden részét hasznosítják. 

A megvásárolt lakás - hagyományos építéshez képest - elenyésző karbon lábnyoma egy jövőbeni eladás esetén komoly adókedvezményt jelenthet, hozzájárulva az ingatlan értéktartásához.

A közép-európai régióban jellemző, hogy a fa felületet nem-, vagy csak kis részben hagyják szabadon látszani. A lakó helyiségek falai nagyrészt (..kérésre teljesen) homogén, világos felületek. Jellemzően a nappali egyik falán, illetve néhány közlekedő falon terveztük takarás nélkül hagyni a fa paneleket.

Minden lakás hűtéséről-, és fűtéséről saját, külső levegős hőszivattyú rendszer gondoskodik, melynek kültéri egységei a lakásoktól távol kerülnek elhelyezésre. A kedvezményes fogyasztás (H tarifa) külön villanyórán, egyénileg mérhető. A meleg víz előállítást egy házközponti hőszivattyú végzi, a hatékony rendelkezésre állás érdekében, melyhez egy 1000 literes tároló tartály kapcsolódik. A vízfogyasztás elszámolása szintén egyéni mérés alapján történik.

A lakások kellemes hőérzetéről többnyire ajtónyílás fölé szerelt, vagy nappalik estén mennyezetbe süllyesztett betéri egységek gondoskodnak. Így egyáltalán nem zavarnak a bútorozásban. Klímákkal ellentétben nem fújják a kívánt hőfokú levegőt, hanem gyakorlatilag hang nélkül keringgetik, a beépített jelenlét szenzoroknak köszönhetően, a helyiségben tartózkodó személyeket elkerülve. A Mitsubishi lakóssági termékei több átadott épületünkben bizonyították már, hogy rendkívül gazdaságos működésük nemhogy nem zavaró, de valóban csak annyit érzünk, hogy a helyiségben egyenletesen a kívánt hőfok van. Jelentős előnyei a felületi hűtés-fűtéssel szemben, hogy gyorsan képes visszaállítani a belső légtér hőmérsékletét, ha nyitva vannak az ajtók, ablakok, vagy bármilyen okból lehűl, vagy felmelegszik a lakás, továbbá hatékony párátlanítást is végez, a keletkező cseppvíz csatornarendszerbe történő elvezetésével, megkímélve a lakókat az esetleges nyirkos érzettől, a nyári melegekben.

A hatékony légcseréről és tiszta, egészséges belső levegőről lakásközponti szellőztető rendszer gondoskodik, minden lakóhelyiségben külön be-, és kivezetéssel. A szellőző és a hűtő-fűtő rendszer is tartalmaz modern, plazma szűrőket, melyek teljes mértékben kiszűrik a bejuttatott külső levegőből, illetve a más módon bekerülő allergéneket, vírusokat és egyéb káros szennyeződéseket. A készülékek kezelése, karbantartása rendkívül egyszerű.

A hideg burkolatok temperálásáról elektromos fűtőszőnyeg gondoskodik, melynek feladata - diszkrét fogyasztás mellett - a járó felület melegen tartása és nem a helyiség fűtése. A fürdőszobákban elektromos, fali törülköző szárító radiátorok kerülnek elhelyezésre.

Minden lakás rendelkezik kültéri vízcsappal, konnektorral, illetve elektromos kiállással árnyékoló, vagy egyéb eszköz (Pl.: infra teraszfűtés) működtetéséhez. A kert locsolásáról központi rendszer gondoskodik, kedvezményes tarifával (csatornadíj nélkül).

A háló helyiségek ablakain redőnyök biztosítják a teljes besötétítés lehetőségét, míg a nappalik és egyéb helyiségek részleges, vagy teljes árnyékolásáról alumínium lamellás zsalúziák gondoskodnak, minden esetben elektromos vezérléssel. Egyes nyílászárókat elhúzható rovarhálóval látunk el.

Az árnyékoló eszközök, gépkocsi töltők, világítás, hűtő-fűtő rendszer programozása és távoli elérése, kaputelefon és beléptető rendszer kezelése, lakás automatika (okos otthon) rendszeren keresztül megoldott, mely egyéni igény szerint további funkciókkal bővíthető (Pl.: audio, napelem vezérlés, hangulat-, és irányfények, stb.). Az időjárás adatait a tetőn elhelyezett meteorológiai állomás biztosítja. A lakás automatika rendszerek riasztó funkciói, bár megbízhatóan és biztonságosan működnek, nem rendelkeznek MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége) minősítéssel, ezért hagyományos, GSM átjelzéses riasztó rendszert építünk ki, mely az automatika rendszerbe integrálva működik.

Az épület közterületi kerítése – az erkély korlátokhoz hasonlóan – acélpálcás kivitelben, terméskő lábazattal és betétekkel készül. A kukatároló az épületektől távol, könnyen elérhető, de nem zavaró helyen valósul meg. A gyalogos járdák és autó behajtó a megfelelő vízelvezetés érdekében térkő elemekből kerülnek kialakításra, diszkrét, automata megvilágítással.

A lakások átadást 2025 első felében tervezzük. 

CLT Panel

CLT Szerkezet

HoHo Torony